Хоча питна вода в будь-якому разі містить мікроби, їхня концентрація зазвичай не становить загрози. Небезпека для здоров’я виникає тоді, коли мікроорганізми розмножуються. А цьому сприяють застійна вода та температура від 25 до 50 °C. На практиці це відбувається, наприклад, коли довго відсутні мешканці у квартирі, у приміщеннях, які експлуатуються періодично, або у кінцевих, невикористовуваних трубопроводах.
Забруднення води шкідливими бактеріями можна уникнути, якщо дотримуватися наведених нижче принципів.
- Правильно планувати, монтувати і вводити в експлуатацію систему водопостачання.
- Використовувати трубопроводи за призначенням.
- Запобігати застою води в обладнанні.
- Уникати в трубах несприятливих температур від 25 до 50 °C.